Плоди граната відновлюють головний мозок навіть після інсульту

Зниження розумової працездатності та інших когнітивних функцій є одним з найнеприємніших наслідків старіння людини. В ході недавніх досліджень з’ясувалося, що, включаючи в свій раціон плоди граната, можна підтримувати — і навіть відновлювати — роботу головного мозку, навіть після інсульту.

З віком ризик розвитку хронічних захворювань збільшується. Наприклад, після подолання 60-річного рубежу ризик розвитку катаракти та інших хвороб очей зростає. Але з віком слабшає не тільки тіло, а й мозок. Крім деменції та інших нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера, слід побоюватися інсульту, який хоча і є судинним захворюванням, веде до пошкодження клітин головного мозку, що в підсумку послаблює розумову діяльність людини.

Ні для кого не секрет, що вживання в їжу гранатів корисно для здоров’я. Але недавні дослідження активно підкреслюють здатність цього фрукта запобігати когнітивні порушення, а також стимулювати відновлення мозку після перенесеного інсульту. Швидше за все, секрет в тому, що в гранаті містяться поліфеноли — біомолекули, які захищають рослини від ультрафіолетового опромінення. Будучи використаними в їжу, вони забезпечують організм людини цілим букетом корисних наслідків, одне з яких — збереження здоров’я головного мозку.

Багато видів фруктів і овочів містять поліфеноли. Щоб виявити ці органічні оздоровлюючі речовини, вибирайте плоди, насичені за смаком і кольором, наприклад, виноград, чорницю, селера, перцеву м’яту, гвоздику, орегано, і інші. Оброблені продукти, наприклад, чай, чорний шоколад і кава також містять поліфеноли, але наявність харчових добавок і сторонніх хімічних домішок можуть принести більше шкоди, ніж користі в довгостроковій перспективі.

Гранати добре відомі корисними властивостями, які особливо актуальні для літніх людей, наприклад, у сфері поліпшення кровообігу і функцій головного мозку. В ході недавніх досліджень, проведених в Університеті Брауна (Brown University) і Університеті Лома Лінда (Loma Linda University) досліджували вивчали ефект поліфенолів, одержуваних з гранатів, на головний мозок. Особливий інтерес викликали такі процеси, як: поліпшення когнітивних функцій і відновлення фізичного стану.

Дослідники залучали добровольців, які перенесли інсульт протягом двох тижнів до початку експерименту. Учасників експерименту розділили на дві групи: що потрапили в першу групу отримували плацебо, а ті, хто потрапив у другу — доступну харчову добавку, що містить 1 грам поліфенолів. Така кількість цих речовин є в 230 мілілітрах гранатового соку. Харчову добавку пропонували у вигляді пігулки, яку учасники брали двічі в день протягом тижня.

В ході реабілітаційного періоду всі учасники перебували під пильним наглядом лікарів, проходили регулярні обстеження і здавали стандартні аналізи. Метою дослідження було виявити зміни когнітивних функцій і фізичного стану в цілому.

При підведенні підсумків дослідники виявили, що в «гранатової» підгрупі були помічені істотні поліпшення як в роботі головного мозку, так і в загальному фізичному відновленні, в порівнянні з підгрупою, яка приймала плацебо. Більш того, пацієнти, що приймали харчову добавку, провели в лікарні менше часу і змогли повернутися з палати додому раніше, ніж їх сусіди з підгрупи, яка приймала плацебо.

Ці спостереження свідчать про користь вживання в їжу граната — або харчової добавки, виробленої з цих плодів — про користь як для фізичного, так і для розумового здоров’я. Ось ще кілька корисних властивостей плодів граната:

Захист клітин від пошкоджень. Поліфеноли — одні з найбільш потужних антиоксидантів. Вони захищають людину від окислювальних процесів, які можуть пошкоджувати клітини, а отже, тканини, з яких і складаються органи людини.
Поліпшення травлення. Антиоксиданти, що містяться в гранатах, також мають протизапальні властивості, що дозволяє підтримувати здоров’я і хорошу перистальтику кишечника.
Полегшення артриту. Протизапальні властивості цього фрукта роблять його дуже корисним для людей, які страждають на артрит, в ході якого запалення викликає больовий синдром, а також прогресуюче ураження кісток і хрящів суглобів.
Запобігання серцево-судинних захворювань. Дослідження показують, що гранатовий сік допомагає зберігати еластичність кровоносних судин, покращуючи кровопостачання і знижуючи кров’яний тиск, таким чином, скорочуючи ризик серцево-судинних захворювань.

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *